onsdag, februari 25

The milky way

Har nu provat den haussade aspirinmasken, Karin. Precis som Ellen har jag riktigt dålig hy just nu. Tror att det mest beror på alla avgaser och andra spännande ämnen i luften som ger konstiga utslag, men det är ju värt att prova om man kan få bort det. Aspirinmasken är verkligen helt fantastisk! Provade att blanda den med yoghurt som någon tipsade om och fick mycket lenare och nästan lite rosig hy. Tyvärr tog den med sig det sista av min down under-solbränna. Yoghurt funkade i alla fall jättebra, så det måste du absolut testa nästa gång.

Just mjölkprodukter används ofta i krämer och masker här. När jag var på kinesiskt badhus senast tog jag en mjölkbehandling och blev ganska förvånad när de öppnade en helt vanlig mjölkförpackning och hällde den över mig för att sedan massera in det i huden. (Jo, det är sant, jag lovar.) Inte så fräscht kanske…

Förutom att ge mjuk hy anses mjölk här ha en “whitening”/blekande effekt. Som ni säkert hört är vit hy det mest eftertraktade; precis som det var i Europa fram till mitten på 1900-talet. Hörde att det var Coco Chanel som startade hela solbrännemodet. Är det någon som vet om det stämmer? Här är det fortfarande de som har råd att inte jobba eller jobbar på kontor som har “lyxen” att slippa undan solen och kan förbli blekare i hyn, medan de som har kroppsarbeten utomhus blir solbrända vare sig de vill eller inte. Alltså vill man vara blek i hyn.

Ibland kan man tycka att de går lite väl långt för att skydda sig; t ex ser man ofta unga tjejer med grova skyddshandskar upp till överarmarna, hatt och en full solskärm som täcker hela ansiktet à la Darth Vader köra runt på moped mitt i 35-gradig sommarvärme. Kanske inte riktigt min grej ändå, eller vad tycker ni...?

Anyway, whitening-produkter är en jättemarknad och det är svårt att hitta produkter utan. Många har inte har råd att köpa hudvårdsprodukter (medelinkomsten är kanske 2500 kr i månaden) eller litar mer på alternativ medicin-recept. Här är ett sådant recept på en yoghurtbaserad mask för att få just ljusare hy: blanda 50 g naturell yoghurt och 50 g saft av en pressad citron. Applicera på ansiktet och låt verka i 20 minuter. Skölj med ljummet vatten.

TCM (alternativ medicin) är en hel filosofi om hur ens inre och yttre ska balanseras och huskurer mot hudproblem är stort. Här är en mask för att ta bort pigmentfläckar/missfärgningar (som ju självklart ingen av oss har, men om ni skulle känna någon avlägsen släkting som har behov...): blanda mjölk och alkohol i förhållandet 3:1. Stryk på det missfärgade området och massera lite. Skölj bort och upprepa tills du har fått rätt effekt.

Efter den sköna aspirinmasken ska jag nog testa din banansmoothie för att hålla mig fräsch. Jag är stark, jag kan motstå chokladen, jag är stark, jag kan motstå chokladen.

6 kommentarer:

Karin sa...

vad roligt att du provade aspirinmasken och smoothien (?), helena. jag ska absolut prova yoghurt nästa gång. snygg darth vader-stil förresten! :D

Anonym sa...

Hehe..That's Hot ;-D
Kan tänka mig att skaffa masken bara för att dölja dessa förbaskade finnar..*suck*

Anonym sa...

Hm, funkar vodka eller måste det vara typ läkarsprit?
/Linda

Anonym sa...

Skulle nog testa läkarsprit eller annan ren alkohol.

Mi sa...

Haha, ser lite ut som man skulle kunna tänka sig om Darth Vader fick barn med Chewbacca?! :D

Det bleka modet är verkligen.. konstigt. Kommer ihåg att det nästan var den enda typen av ansiktskräm jag såg när vi var i Beijing.

Anonym sa...

Jag tycker du ska falla för frestelsen och ta en chokladbit! Är inte det bra för hyn? I alla fall för sinnet.... :)

/Gabriella