söndag, februari 15

Valentine’s i Shanghais badrumsskåp

Om jag tar en titt i Shanghainesiska pars badrumsskåp idag är det två flaskor CK IN2U eller annan stor brandname-doft som toppar. På Sephora hade “his n’ hers”-dofter nästan sålt slut igår, på temat “vi älskar varandra och bär såklart båda samma parfym”. Det finns många sätt att visa att man hör ihop på Valentine’s day.

Den 14 februari. Rena febern rådde i Shanghai. Sätten att fira Valentine’s day på var många och kunde i princip bli huuur lyxiga som helst. Att det egentligen är en importerad fest är det ingen som bryr sig om (man anpassar istället traditionen och gör den lite kinesiskt “girly” – rosa, fluffig och glittrig), och inte heller att den bara skulle vara kommersiell. Tvärtom njuter man av att det nu, till skillnad från tidigare, finns vackra, lyxiga saker att köpa. Alla tycker också att det är helt självklart att kärleken har en egen dag och att det är skoj med en fest i den gråa vardagen - inte cheesy över huvud taget. En nallebukett någon?

Om man är tillsammans med någon firar man så klart ihop. Man äter middag och går på karaokeklubb efteråt - härligt att kunna sjunga kärleksballader till varandra. Det är inte bara viktigt att visa sin kärlek för varandra med t.ex. samma doft; man kan passa på att visa för sina vänner att man är framgångsrik genom ett extra dyrt och extravagant firande (en president suite för 299999 kr natten kanske kan locka?).

Det är inte alls bara en fest för par. Tvärtom, alla yngre firar. Singlar tror på mer tur på Valentine’s night och klär upp sig lite extra “cute” (Shanghainesiska tjejer är över lag ganska uppklädda när de går ut – ofta i miniklänning och stilett-klackar). Många köper sig själv ett snyggt halsband eller annat bling. På klubbar med Valentine’s-tema är det änglavingar och amors båge som gäller. Andra stannar hemma och firar med sina föräldrar (gulligt, eller hur?!).

Inga kommentarer: