lördag, februari 21

Från varuhus till bakgata

I Madrid finns flaggskeppet för El Corte Inglés, Spaniens största varuhuskedja. Det är ungefär som NK, men mycket större och har till och med en komplett livsmedelsaffär på bottenplan. På nio våningar hittar man kosmetik, kläder, skor, elektronik, inredning, sportutrustning, bokhandel, en resebyrå och mycket, mycket mer. Precis som Lotta i Kapstaden så är jag inte heller särskilt förtjust i stora varuhus, även om det är praktiskt att ha allt på ett ställe – och ett köpcentrum har jag faktiskt inte sett till i centrala Madrid.

Madridborna, som kallas los madrileños, föredrar i stället att strosa upp och ner för Calle de Fuencarral som börjar precis i hjärtat av staden och som sträcker sig norrut i flera kilometer. Gatan är smal, flankerad av träd på varje sida och varenda byggnad är täckt av grafitti. Trots det ganska ruffiga utseendet ligger många av stadens intressantaste affärer här, däribland mina favoriter MUJI, Kiehl’s och en MAC Pro-butik. Jag gillar streetkänslan och att spana in alla trendiga människor som väller ut och in ur butikerna.

De riktigt trendiga boutiquerna är de som ligger i Chueca, där kläder från små, exklusiva märken hänger på fina ställ. Man får inte heller glömma att Madrid är en mångmiljonstad där alla stora modehus har egna affärer, såsom Prada, YSL och Gucci. I området Salamanca hittar man flera kvarter med enbart liknande utbud.

Riktiga guldkorn, enligt mig, kan man dock hitta på Calle de León som ligger i de äldsta delarna av Madrid. En ganska oansenlig gata vid första intryck, men full av mysiga och charmiga små affärer. En favorit är La Integral som har massor med roliga prylar, kläder och böcker. Jag gillar också González, en liten delikatessbutik som bl a säljer quesos y fiambres – ost och kallskuret. I en liten skobutik kan man köpa färglada tygskor för en spottstyver, om man tycker det är okej att sänka medelåldern med ungefär femtio år när man stiger in genom dörren. Hit hittar inte särskilt många turister heller, de håller sig till tvärgatan Calle de las Huertas som är mer anpassad till icke-spanjorer, men som jag också gillar.

Hur är det i Shanghai? Precis som i Kapstaden och Madrid, där folk verkar föredra mysiga gator, eller är stora köpcentrum populärast?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad mysigt det verkar vara i Madrid!

Karin sa...

ja! det är verkligen mysigt här. madrid är vid första anblick en storstad med pampiga byggnader, men först när man hittar smågatorna blir det riktigt intressant.