tisdag, februari 17

Grötigt

När jag började kolla runt och fråga människor om afrikanska huskurer och liknande så kände alla någon som satt på dessa kunskaper, många stoltserar med hur afrikaner är så nära med naturen, att örter och växter är allas apotek och kan man sin sak så kan man hitta bot till det mesta. Dock så verkar det mest vara den äldre generationen som håller detta intresset vid liv, det är någons farmor eller moster som besitter kunskapen. Om man beger sig till dom mindre orterna utanför Kapstaden, i småbyarna kan man fråga vem som helst, alla har sina små tips, kurer och familjerecept. Det här är nånting jag absolut kommer fördjupa mig i framöver och dela med mig av till er läsare. Men tills vidare så bjuder jag på en grötig ansiktsmask som en god vän tipsade mig om:

Mortla eller mixa 2-3 matskedar havregryn. Släng i lite honung tills det blir en klibbig konsistens, och tillsätt 1/4 tesked äpplecidervinäger. Blanda till en fast röra, tillsätt en droppe basilika- eller tea tree-olja.

Tvätta ansiktet och badda av med en handduk. Smörj in röran med mjuka cirkelrörelser och lämna på i 15 minuter och skölj sedan ansiktet med ljummet vatten. En klibbig behandling men som resulterar i en len och fin hy. Testa!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket bra tips, har hört nån variant på gröten innan men twisten med olja och äppelcidervinäger var ny för mig!

Spännande med lokala tips sen :) Jag bodde i Tanzania ett tag och tänkte göra nåt inlägg om nån huskur därifrån lite senare, undra om de Afrikanska trixen skiljer sig mycket från öst- till sydkusten?
:)