fredag, mars 20

Bland möss och män

Att vara kinesisk man verkar riktigt skönt. Å ena sidan kan man strunta i att använda deo och andra skönhetsprodukter. En rejält “mustig” doft anses som manligt (lite som det spanska machoidealet kanske?). Å andra sidan har massagebehandlingar alltid varit ett sätt för män såväl som kvinnor att ta hand om sin hälsa och ofta avslutas en utekväll med en härligt stark fotmassage. (Aj! Det gör riktigt ont, men det får man så klart inte erkänna.)

Steget är ju inte långt därifrån till andra treatments. Antingen kan man köra en hemmabehandling med en av de många nya hudvårdsserier för män som dykt upp på senare tid. 4 miljarder potentiella kunder har fått det att vattnas i munnen på riktigt många hudvårdsföretag – i särskilda diskar på varuhusen lockar Biotherm, Clinique, Shiseido och Nivea manliga kunder. Kanske i den riktning svenska produktdiskar är på väg?

Annars är det väldigt poppis att checka in sig på ett badhus för en helkväll med killkompisar eller affärskollegor (detta kanske inte känns så svenskt då…). Först en rejäl skrubbning, följt av olika bad; ett av de mest populära har små fiskar som putsar/biter bort döda hudceller – tydligen kittlar det något enormt och man vill undvika att bli biten på fel ställe, annars kanske ett bad med aloe vera-plantor som flyter runt eller ett traditionellt kinesiskt medicin-bad med ingefära? Därefter dags för mat, öl och en cigarett (70% – ja, du såg rätt siffra – av Shanghainesiska män röker), medan man njuter av en mer eller mindre lättklädd dansshow, och till sist en fot- eller vanlig massage, med möjlighet att ta andra behandlingar. En skön kväll, eller hur?

(Roman spa – badpalats som är svulstigheten själv)

Utbudet av rena span/urban retreats (låter mer manligt, eller hur?) för män växer också och särskilt bland s.k. “you qians” – de som “har pengar” har det nu blivit modernt att bry sig om sitt utseende. Man kan boka in sig för allt ifrån ansiktsbehandlingar, tandblekningssessions till rena plastikoperationer (30% av alla plastikoperationskunder är män) och kan med sitt nya groomed yttre visa för omgivningen hur framgångsrik man är.

Det känns som att det där med men’s spas skulle vara riktigt stort bland New Yorks metrosexuella, egocentrerade tuppar, förlåt män (whoops – hoppas jag inte trampade någon på tårna där). Är NYC:s män lika intresserade av en hårlös kropp som kvinnorna? Snask, snask, snask. Vill gärna höra mer Jenny...

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag saknar fiskarna i Shanghai!!!! Basta ar nar de blivit storre mellan besoken ;-)

Bloomberg skulle nog inte godkanna ett fiskspa riktigt annu (aven om de fina ryska span som finns i financial district kanns underbart skumma)

E