tisdag, mars 17

Det vackra folket, del II

Fortsättning från del I. Långt hår, vackra mörka ögon och snövit hy. Undrar ni vem den kinesiska skönheten är i verkligheten? Det skulle kunna vara Penélope Cruz, som Karin nämnde att spanjorerna dyrkar och faktum är att hon står för skönhet i Kina också. Här är några inhemska skönheter:

Du Juan, den mest kända av kinesiska modeller, är nu en skönhetsikon i Kina, men fick gå omvägen via internationella catwalker och franska Vogues omslag för att bli känd hemma. Här i Kina ansågs hon från början ha en alltför traditionell kinesisk look. Alltså var hon egentligen inte vacker. Nu har hon kommit hem som en superstjärna och eftersom vi tycker hon är snygg måste hon ju vara det, tycker kineserna. När hon fick pryda omslaget på det första numret av kinesiska Vogue 2005 (och sedan dess har de haft ett modereportage med henne i varje nummer...), cementerades hennes status som ikon. Än så länge mest anlitad av västerländska modeföretag; som traditionellt kinesisk skönhet säljer hon kanske inte lika många produkter som en modell med västerländska drag? Jag tycker att hon är oerhört vacker. Vad tycker ni?

(Franska Vogues berömda omslag)

(Första kinesiska Vogues omslag)

(Hennes namn betyder Azalea-blomma på kinesiska. Vacker från början till slut)

En annan yngre skönhetsikon är Zhang Zi Yi, skådespelerskan från Crouching Tiger, Hidden Dragon och Memoirs of a Geisha. Hon har både en mer västerländsk look och är världsberömd filmstjärna. Extremt vacker enligt kinesiska tjejer och så klart ett eftertraktat ansikte för skönhetsprodukter. Hon företräder både Garnier, Maybelline och Pantene och (just det) en hel radda västerländska lyxmärken.

(Inget fel på hennes utseende heller, eller?)

(3 sidor av Zi Yi och nej, jag har inte tagit bilden själv)

Två skönheter, två helt olika ideal; traditionellt kinesisk mot västerländskt inspirerad skönhet, naturlig mot opererad/hjälpt(?). Undrar om kineserna kommer fortsätta fascineras av det de inte har naturligt, eller om de kommer att gå tillbaka till sin egen urgamla skönhetsbild?

(OK då, ni får en bild till på Du Juan)

3 kommentarer:

Mi sa...

They blow me away! :O Så otroligt vackra! Synd att det inte är så uppskattat av deras landsmaninnor..

Anonym sa...

Visst är de! Det verkar som flera modehus och skönhetsföretag i väst har börjat inse detta. hoppas på lite mer multikulturell reklam framöver.

A. sa...

du juan är ju makalös.