måndag, mars 23

Groupie? Nej tack

Individualitet. Ett ord verkar kunna sammanfatta all ung stil i Kina. Som jag tjatat förut fanns det tidigare inga nya kläder att köpa och alltså såg alla i princip likadana ut. Här är en stillbild ur filmen Chung Kuo – China från början av 1970-talet, när vi i Europa sprang runt i svulstigt ABBA-mode.

Det krävs inget snille för att räkna ut att man alltså nu bara läääääängtar efter att visa sin personlighet. Man kan frossa i färger, stilar, lägga på mer (och här är det definitivt mer som gäller) och variera sig i oändlighet. Ut kommer ett ungt, experimentellt streetmode. Precis som i Göteborg finns här emoscenen, hip hop/gangstas etc, men det jag ser varje dag är unga tjejer med en girly, rosa, frilly, puffig, kortkort, högklackad stil. Nej, inte riktigt Lolita ändå. I och för sig en skolflicka, med kort volangkjol, knästrumpor, nätta skor, upplockat hår, Chanel-loggan i varje öra och en rosa mobil med 5 mobilsmycken, men lite mer cute och mindre putig. Kanske inte alltid min stil..., men när jag går runt i min trista svarta kappa kan jag ändå inte hjälpa att tycka att det är härligt att det är någon annan som vågar.

(OK, den här bilden måste bara förklaras. Detta är Yuki Cheng/Pink Doll – inte så svårt att gissa kanske? – en sensation i den kinesiska modeblogg-världen)

(Ja, Pink Doll igen. Vem annars...)

(Knästrumporna är helt centrala i den perfekta outfiten)

(Spets och volanger – lite Madonna 80-tal på steroider)

(Den här sista outfiten – I like)

Killarna har stylade, taggiga, fluffiga frisyrer, klädda i svart och lite hängiga jeans, gärna med kedjor.

Över huvud taget har unga kineser ofta riktigt coola frisyrer. Deras underbara hårkvalitet gör att de kan ha en snyggt tjock lugg, superblank page eller långt, men ändå inte hängigt hår. Mmm, lite avundsjuk. H&M:s Commes des Garçons-kollection var en storsäljare bland Shanghais stora design-, arkitekt- och reklam-posse, som kör lite mer avant garde.

(Ja, så här ser de alltid ut. Punkt)

(Designern Li Yali, en lokal Rei Kawakubo)

Och till sist min favorit – sportigt 80-tal, 80-tal, 80-tal i tre tusen snygga färger. Personligt och riktigt coolt, eller hur?

(Fotograf: Paul Hartnett)

6 kommentarer:

Marie sa...

wow, vad mycket inspiration!
Jag gillar att se hur en så annorlunda kultur från min egen tolkar samma källor till trender som jag har.

Veronica sa...

Jättekul att se lite trender ifrån Asien även om det inte skulle fungera här. Men jag tycker om att ta inspiration därifrån, precis som man tar inspiration från catwalken. Jag gillar att ha kanske ett plagg i den stilen (har en jättesöt kritstrecksrandig kavaj t ex).

Anonym sa...

Samma för mig. Kul att bli inspirerad att prova något nytt, det känns långt från det nordiska avskalade klädidealet, som vi är "skolade" i...

Anonym sa...

Great blogg, great cities, saknar bara München som inspirationskälla. Tänk om jag bodde fortfarande där, skulle försöka ta den delen av världen för Er (om jag bara fick...). Any new & bilder från Shanghai Tang? Mode och prylar som skulle funka i Stockholm, är helt övertygat. Is ist ok if I recommend your blogg on my page? Kram, Ulrike

Anonym sa...

Hej Ulrike,

Vad kul att du gillar bloggen och Shanghai Tang har verkligen supersnygga saker- stylish Asian with a twist helt klart- bra tips for ett inlägg. Du får jättegärna rekommendera bloggen så klart.

/Helen

Anonym sa...

artsyfartsy hipster-asiater kommer alltid vara de absolut snyggaste i mina ögon.