måndag, mars 9

Mat för madrileños

Precis El, här i Spanien är det inte frukosten som är det viktiga. På morgonen tar men en snabb kopp kaffe på väg till jobbet, tillsammans med rostat vitt bröd med olivolja och ofta tumaca (tomatröra med vitlök). Lunchen är dagens största mål, som äts på eftermiddagen runt ett, två någon gång. Trerätters ska det vara – en riktig spanjor har inte bråttom. Efter jobbet slinker man in på någon bar för några glas och tapas, och middagen äts inte tidigare än nio på kvällen. Ganska annorlunda än vad vi gör i Sverige, men man vänjer sig snabbt.

Matlagningen baseras på olivolja i stället för grädde och mjölk, så trots sena matvanor håller sig spanjorerna friska och krya. Det dagliga rödvinsglaset hjälper säkert också till, för att inte tala om det faktum att stress nästan inte existerar. Man äter också mycket bönor, linser och ärtor som ser till att magen mår bra. Jag upplever dock att mycket mat innehåller onödigt mycket socker, vilket kanske är anledningen till att spanjorer borstar tänderna även efter lunch (och också för att tandläkarkostnaderna är hutlösa).

Hudproblem och mat, hör de ihop? Så klart. Just socker höjer känsligheten för inflammationer, så dra ner på sockret om du har lätt för att få finnar. Har man ändå fått dem hjälper nötter, lax och sojabönor, och har du problem med akneärr hjälper ansiktskrämer som innehåller grönt te eller lakritsextrakt. Till sist ett litet tips om du har fått utslag i ansiktet, t ex på grund av luftföroreningar: skala en gurka, mosa och lägg på huden. Låt sitta i några minuter för att lugna ner det röda och irriterade partiet.

2 kommentarer:

Mi sa...

*mums* längtar såååå! <3

Karin sa...

klart vi kör spannefrulle en morgon! :D *längtar*