onsdag, mars 4

Vi frågar ACO om vintertorr hy

Nyligen lanserade ACO alltomtorrhud.se, en sida där man bl a kan läsa tips och få råd på behandling av torr hud. Vi på Crossover Cosmetics har fått möjligheten att hålla kontakt med ACO och ställa frågor till dem direkt. Svaren publicerar vi här i bloggen ungefär en gång i veckan. Tanken är att ni läsare kan vara med och ställa frågor som vi skickar vidare till ACO och sedan tar upp här på bloggen nästa gång. Eftersom det fortfarande är kallt och vintrigt här i norr, så passade vi på att fråga om vintertorr hy för vår första frågestund.

Fråga: Vi är många som så här års upplever att vår hy blir extra torr och stramar. Hur sköter man bäst om sin hy på vintern?

ACO svarar: På vintern utsätts hyn för rätt tuffa förhållanden, kyla ute och torr uppvärmd luft inne. Detta påverkar hyn så att den blir torrare, oavsett vilken grundhudtyp du normalt har. Tillhör du de som får en riktigt torr hy vintertid är det viktigt att ge den lite extra omsorg och omtanke.

Rengöring, som är A och O i hudvård, bör väljas noggrant och för den torra hyn rekommenderas en mild, tvålfri rengöring som en rengöringsmjölk eller -creme. Även vatten kan ju vara uttorkande, så för den riktigt torra hyn kan det vara lämpligt att använda en rengöring som torkas av med en mjuk kleenex eller liknande. Använder du ansiktsvatten, välj ett utan alkohol och häll gärna över lite på en sprejflaska att använda under dagen – går jättebra att spreja över make up när huden känns torr och stramande.

Efter rengöring är det viktigt med återfuktning och skydd – välj en dagcreme som passar dig och som är tillräckligt “rik”, med en formulering som ändå känns fräsch dagtid. Nattetid kan du välja en ännu rikare nattcreme då det inte gör något om man blir lite blank när man sover – på så sätt får hyn chans till återhämtning.

Fråga: Hur kan man motverka finnar som uppstår i kombination med torr hy?

ACO svarar: Finnar i kombination med torr hy är ett tecken på obalans. När huden utsätts för yttre påfrestning i form av kyla, torr inomhusluft etc, blir den torrare och svarar då genom att öka sebumproduktionen – hudens egen återfettning – för att bättre bevara fuktigheten i huden. Detta kan i sin tur leda till orenheter, vilket man oftast reagerar mot genom att öka rengöringen/välja en starkare rengöring. Så blir huden ännu torrare, producerar mer sebum, och så är man inne i en ond cirkel.

Har man hamnat i läget att huden är torr i kombination med att man har finnar hjälper det oftast att, tvärtemot vad man kan tro, välja en mild och skonsam rengöring som effektivt löser upp smuts och orenheter i huden. Kombinera gärna med en fettfri återfuktande gel morgon och kväll, som motverkar fnasighet och andra tecken på torrhet. Och så, sist men inte minst, en dos tålamod – resultat från den mildare behandlingen uppnås inte på en dag, snarare ett par veckor.

Ett stort tack till ACO för dessa hjälpsamma svar! Har ni något ni undrar över vad gäller hudvård så passa på att fråga. Skriv din fråga i kommentarsfältet, så kanske den kommer bli besvarad nästa gång.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här lovar gott :) Och blev ännu bättre när det handlade om det jag själv behövde veta eftersom jag drabbats av ett typiskt torrt ansikte som känns sådär lagom kul!

Anonym sa...

Kul läsning! Jag brukar tycka att grejer från aco är väldigt starka, men dom här svaren verkar ju iaf vettiga :)