onsdag, april 15

Zao shui zao qi, shenti hao! – Morgonstund har guld i mun

Ellen, visst fascineras man som svensk besökare över de horder av människor som invaderar kinesiska parker på morgnarna (eller snarare på natten om ni frågar mig – klockan 5 är peak hour för Tai Ji-utövare – huh!) här för dagens träningspass av TaiJiQuan 太極拳. Enligt kineserna mår man bäst om man går upp tidigt och i säng tidigt. Namnet “Tai Ji” kopplar till den urgamla kinesiska läran om yin och yang – två motsatta, men ändå kompletterande krafter som tillsammans ger harmoni. “Quan” betyder “näve” och syftar, precis som du nämnde Ellen, på just kamp, men de flesta utövar det bara i rent hälsosyfte och för mental träning.

(Jag är inte så morgonpigg av mig och som ni ser är det bara några få som kör TaiJi på på eftermiddagen. De vackra kläderna med långa svepande armar man har på sig kan ju få vem som helst att fundera över att gå upp i ottan för lite träning , eller hur?)

Pensionärer är faktiskt de man oftast ser utöva TaiJiQuan. De har inte råd att bli sjuka och hamna på sjukhus och försöker därför hålla sig i form. Riktigt coolt tycker jag! Här är några exempel.

(Baklängesgång? It’s sooooo good for you)

(Friskis & Svettis-alternativ?)

(Ser ut som en lekplats va? Nej, det är för vuxna. Ett fullt gympass kan man köra gratis på de offentliga träningsredskap som staten håller med för att hålla uppe folkhälsan. Spot on tycker jag. Foto: Claire Geordio)

Något som kan inspirera din egen mormor eller morfar kanske?

3 kommentarer:

Marie sa...

Jag tycker de där gymparkerna verkar skitsmarta! Något sådant skulle behövas i Sverige där hälsoklyftorna mellan rika och fattiga är jättestor!
Och att utöva tai chi i en park tidigt på morgonen, det bara susar hälsa om det! Jag går dock helst gärna inte upp före nio-tio... :P

Karin sa...

här i madrid finns det också sådana där gympagrejer för gamlingarna i de större parkerna. vissa parkbänkar har t ex trampor, så man kan sitta ner och "cykla". jag tycker det är jättebra! och det verkar populärt bland pensionärerna också.

Helena sa...

Håller helt med-det vore helt kart en idé att ha i Sverige också, på samma tema som i Kina- befolkningen blir äldre och äldre och kanske kan bättre hälsa hos pensionärer göra att äldreomsorgen inte behöver byggas ut lika fort (hallå-det var inte meningen att låta som en politiker...) och dessutom blir det ju sociala naturliga samlingspunkter - behöver inte många pensionärer också sällskap? Kul att höra att det finns i Spanien redan och jag skulle definitivt använda dem; toppen med frisk luft och gym på samma gång, eller när gymkortet tar slut och det är långt till nästa lön....