fredag, april 3

Vi frågar ACO om hårvård

För ett tag sedan frågade vi ACO om vilka misstag vi vanligtvis gör med vår hudvård, idag undrar vi samma sak, fast om hårvård.

Fråga: Vad tror ni är ett vanligt misstag, eller missuppfattning, inom hårvård?

ACO svarar: Ett misstag som är lätt att göra är att förväxla torr hårbotten med mjäll. Hårbotten är lika känslig som huden i övrigt och behöver också tas om hand. Stress, kyla eller regelbunden användning av hårtork och uttorkande stylingprodukter är exempel på faktorer som kan göra huden i hårbotten extra torr och känslig. Det vanligaste problemet är känslan av en svidande, kliande och stramande hårbotten. Är huden i hårbotten torr ökar även risken för eksem. Då torr hårbotten också kan ge vita små flagor förväxlar man detta lätt med mjäll. Men mjäll orsakas av en liten jästsvamp (malassezia furfur) som normalt finns överallt på huden hos vuxna. När hårbotten retas av svampen börjar den överproducera hudceller och när de dör och packas ihop i det översta hudlagret bildas vita fjäll som faller av.

Har man problem med mjäll bör man använda ett milt mjällschampo, men till torr hårbotten däremot så rekommenderas extra milda produkter, undvikande av starka stylingprodukter, skydd från kyla och sol. Mjällschampo hjälper alltså inte mot de vita flagor som orsakas av torr hårbotten.

2 kommentarer:

Nina sa...

Ett stort misstag av ACO är att använda Sodium Laureth Sulfate, känns väldigt förlegat. Inte alls en snäll ingrediens, speciellt inte om man har torr hårbotten.

El sa...

Nina: Eftersom vi inte känner till ACOs produkter, eller kan så mycket om denna typen av frågor, så kollade vi helt enkelt med ACO, som svarar följande:
"Sodium laureth sulfate ingår i en relativt låg halt i schampot för torr hårbotten. Vi har valt att ta med det eftersom det har en bättre rengörande och skummande förmåga än mildare tensider. På så sätt behövs mindre av produkten, något som är viktigt vid schamponering av torra och känsliga hårbottnar. Ur miljösynpunkt är det dessutom bättre om man inte behöver använda så mycket produkt. Vi har därför valt att ha låga halter av ämnet, för att få en mild men dryg och effektiv produkt."


Vad skulle du vilja se för ingrediens istället?