torsdag, april 2

TCMmmm...

Det där med plastig hudvård ligger och stör i mitt huvud, så nu måste jag fokusera på en helt annan sida av kinesisk hudvård. TCM – Traditional Chinese Medicine – är fortfarande jättestort här. Helt naturlig hudvård – helt parabenfritt. Känns helt rätt.

TCM menar att om du mår bra och har god hälsa syns det på utsidan, så genom att hitta och ändra på inre problem får du också vacker hy (egentligen ingen kärnfysik – hur snygg brukar man t.ex. vara när man är snorförkyld?). Man talar om qi (livsenergi), som måste få flöda fritt i kroppen. Om den blockeras, t.ex. p.g.a. stress, för lite sömn eller för mycket fet mat, fungerar vissa kroppsdelar sämre och det skapas obalans i kroppen, vilket t.ex. kan ge hudproblem. Check, check, check, det där verkar vara jag i ett nötskal. Usch!

(Qi – livsenergi)

För att få qi att flöda igen och få tillbaka hälsa och skönhet, kan man då, å ena sidan, äta eller dricka örter, rötter eller svampar. Nej, jag håller med, att tugga torkad rot låter inte gott, men ni som provat gojibären jag pratade om häromveckan vet att det inte (alltid...) behöver smaka konstigare än russin.

Andra TCM-verktyg är akupunktur (stimulering av nervsystemet med små nålar), moxibustion (det låter som något ur en Harry Potter-bok, jag vet, och handlar om att stimulera akupunkturpunkter med värme och infrarött ljus från glöd av örten gråbo – mycket mystiskt) och så klart massage. Rätt kombination av dessa dundermetoder kan t.ex. ge mindre acne (låter intressant – den där yoghurtmasken jag fick av min kinesisk-lärare har inte alls hjälpt, suck…), mindre allergier eller hårbortfall.

Undrar om man kan bota vanlig torr hy och rynkor med TCM-metoder? Produktlös hudvård? Önsketänkande.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag tycker TCM är så spännande. Läste om olika komplementära metoder inom hälsovården som en delkurs i mitt program och fastnade hårt för TCM. Om hela Kina förlitade sig på läkekonsten borde det inte vara fullständigt båg va? Hade jag haft råd hade jag gått till en kinesisk läkare och berättat om alla mina småbesvär och bett om hela artilleriet av tuina, moxa, akupunktur och örtteer!

Helena sa...

Verkar som att du verkligen har koll-hoppas du får möljlighet att experimentera med det snart. Jag är ett stort fan av akupunktur- och det är definitivt inte båg! Här finns det så klart på varje gata, men ändå tar man sig inte iväg så ofta och provar- dels för att det är svårt med språket (hur berättar man om hudproblem på kinesiska?- över min nivå, helt klart!) och dels för att man är lite lat. Bättring på den fronten, helt klart!